Home >> Tehnologie >> Scurt istoric despre primele comunicatii mobile

Scurt istoric despre primele comunicatii mobile

Inainte de telefonia mobila pe care o cunoastem azi, comunicarea bidirectionala mobila la distanta se facea prin statii radio de emisie-receptie. Chiar daca pare ceva relativ nou, sistemul de transmisie prin unde radio este cunoscut inca de la sfarsitul secolului 19, dar a inceput sa fie folosit in cadrul aviatiei si politiei la inceputul secolului 20, in special in al doilea razboi mondial.

Un radio cu doua cai de comunicare, cunoscut ca statie de emisie-receptie, este un aparat care poate transmite si receptiona (un emitator-receptor). Aparatul permite operatorului sa aiba conversatii cu alti operatori care se afla pe aceeasi frecventa radio (canal radio). Emitatoarele radio bidirectionale sunt disponibile in telefoanele mobile, baze stationare precum si in alte configuratii portabile, acestea din urma fiind cunoscute publicului ca walkie-talkie.

Spre deosebire de telefoanele mobile care opereaza in mod full-duplex si care folosesc doua frecvente radio diferite pentru a permite comunicarea bidirectionala simultana, statiile radio opereaza de obicei intr-un mod semi-duplex; in acest fel, operatorul poate vorbi sau poate fi ascultat, dar nu ambele in acelasi timp. Un buton activeaza transmitatorul si operatorul poate vorbi; cand butonul este eliberat, poate asculta.

Primele sisteme radio nu puteau transmite voce. Asta a dus la necesitatea pregatirii operatorilor in folosirea codului Morse. Pe un vas, ofiterii de operare radio (sau „radio ofiterii”) nu aveau de obicei alta sarcina decat sa se ocupe de aceste mesaje radio. Utilizarea echipamentelor actuale este aproape la fel de simplu de utilizat ca un telefon de uz casnic, din punctul de vedere al personalului de exploatare, facand din comunicatiile bidirectionale un instrument util intr-o gama larga de roluri personale, comerciale si militare.

Nevoia de comunicare bidirectionala mobila securizata a devenit un factor important in cadrul diverselor segmente de piata. Un exemplu ar fi actualele statii Motorola profesionale, producator care s-a orientat doar pe segmentul guvernamental, in special guverne, armate, servicii de informatii.

Pana la aparitia actualelor statii profesionale, primele statii au fost folosite in anii 1920, cand se instalau primele statii de emisie-receptie pe masinile politiei din zona Victoria, in sudul Australiei. Pe masura ce echipamentul radio a devenit mai puternic si mai usor de folosit, diverse masini au fost dotate cu acest tip de echipament. Filmele americane au promovat ideea tiristilor care comunica intre ei prin aceste statii (cum sunt cunoscutele statii Alan Midland) . La randul lor, avioanele au aceste sisteme instalate pentru a comunica cu turnul de control sau intre ele, fara sa interfereze cu alte sisteme de navigatie.

Azi exista multe variante si moduri de utilizare a acestor statii de emisie-receptie. Odata cu aparitia telefoanelor mobile, producatorii s-au orientat catre segmente clare de piata, unde necesitatea comunicarii rapide este imperativa sau nevoia de securitate in comunicare este cruciala.

Articol prezentat de CBMania.ro.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


nineteen − two =

Booking.com