Home >> Tehnologie >> Singapore vrea sa devina prima „natiune inteligenta” din lume

Singapore vrea sa devina prima „natiune inteligenta” din lume

Orase inteligente – pline de senzori si conectiuni pentru a rezolva orice situatie posibila, de la blocaje de trafic pana la poluare – un plan inteligent dar greu de atins. Singapore insa a venit cu un plan pentru a deveni prima „natiune inteligenta”: fiecare particica din tara va fi conectata si se vor colecta date de pretutindeni pentru a obtine cele mai bune servicii posibile.

Intentia singaporezilor este de a avea o privire de ansamblu asupra intregii natiuni, iar prin folosirea diverselor date primite din teren sa stie unde este nevoie sa imbunatateasca serviciile critice precum cele de sanatate, transport si resurse.

In lume sunt multe orase care incearca sa devina orase inteligente, precum Copenhaga, Barcelona , New York etc, toate acestea incercand diverse variante de tehnologie pentru iluminatul stradal inteligent, sistemul de management de trafic, colectarea inteligenta a deseurilor etc, totul pentru a creste calitatea serviciilor oferite cetatenilor lor. Dar daca Singapore va avea succes, va fi primul loc din lume unde toata infrastructura este conectata.

Singapore colecteaza deja date dintr-o mare varietate de surse despre sistemul sau de transport; se stie inclusiv unde merge o masina personala pentru ca unele masini au dispozitive care permit plata pe anumite strazi. Dar ei spera sa foloseasca si mai mult tehnologia si sa o integreze intr-un sistem care sa permita previzionarea unor situatii precum densitatea urbana, imbatranirea populatiei etc.

Guvernantii au facut publice 8000 de seturi de date si au invitat diverse companii pentru a veni cu noi solutii care pot fi testate in tara. Pe langa aceste date, guvernul incearca sa colecteze cat mai repede si alte date astfel incat sa stabileasca un nou mod de a privi comunicarea in viitor: „oricand si oricine, oriunde, tot timpul.”

Desigur, cu atat de multe date colectate, apare problema intimitatii personale. Daca totul este analizat si urmarit, incluzand unde merge fiecare om, la ce doctor s-a dus, apare riscul ca cineva sa foloseasca datele in mod gresit. Dar exista de asemenea si potentiaul pentru o planificare urbana mai buna si noi inovatii in domeniu.

Singapore este tara unde aceste idei pot prinde viata, tehnic, financiar si ca suprafata (718 km patrati, spre comparatie Bucurestiul are aproape 230 km patrati) si mare parte din infrastructura este deja conectata. Politicul este de asemenea un catalizator al acestor schimbari si are puterea de a construi multe lucruri foarte rapid. Toate aceste schimbari vor fi aplicate in timp, prin lucrul cu intreprinzatori si companii pentru a gasi cele mai bune solutii, tara devenind astfel un adevarat laborator pentru tehnologia viitorului.

Booking.com

Check Also

Ferme verticale in cladiri de birouri

Lipsa spatiului pe orizontala pentru culturi agricole ii face pe japonezi sa foloseasca fiecare loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com