Home >> Energie >> Sisteme moderne de incalzire

Sisteme moderne de incalzire

Este inca rece afara, ceea ce inseamna ca sistemul de incalzire trebuie sa functioneze permanent. Folosirea unui sistem de incalzire performant poate reprezenta o investitie substantiala la inceput, dar pe termen lung poate fi o solutie mult mai ieftina. In functie de necesitati si suprafata se poate alege un sistem centralizat sau distribuit.

Sistemul centralizat furnizeaza caldura de la un punct central catre camere, folosind diverse tipuri de combustibil si propagand caldura prin diverse materiale si lichide, de exemplu prin incalzirea apei si transferarea prin intermediul caloriferelor.

Pentru situatiile in care exista deja un sistem de incalzire central si se doreste suplinirea lui punctuala, se poate folosi o aeroterma. De retinut ca aeroterma poate avea rol dublu, poate incalzi dar si raci camera. Ca instalare, este foarte simplu de montat, pe perete sau in cazul celor de mici dimensiuni, pe podea sau pe piese de mobilier. Aerotermele dispun de protectie la incalzire, elementii fiind capsulati si inoxidabili. Fiecare aeroterma dispune de un termostat de protectie pentru a preveni supraincalzirea.

De obicei in zonele cu densitate mare de locuinte, incalzirea centralizata centrale termoelectrice care produc energie electrica si termica este solutia cea mai buna din punct de vedere ecologic si de sanatate a oamenilor. Ca si eficienta si cost de achizitie, in general se folosesc centrale pe gaze naturale cu ardere in condensatie, centrale pe lemne/peleti (solutie care poate fi implementata cu deosebit succes in mediul rural in locul sobelor, eficienta crescand cu peste 60%). Pentru cei care doresc sa pastreze sistemul cat mai ecologic cu putinta, exista sistemul de incazire bazat pe energia geotermala, in special in combinatie cu sistemul de incalzire prin pardoseala.

Un sistem relativ nou implica folosirea unei pompe de caldura, mai exact un dispozitiv care furnizeaza energie termica de la o sursă de caldura pentru o destinatie numit „radiator”. Pompa caldura este conceputa pentru a muta energia termica in directia opusa de curgere a caldurii, prin absorbtia caldurii dintr-un spațiu rece si eliberarea ei intr-un spatiu cald, adica preia energia termica acumulata in apa sau pamant si o trimit in circuitul de incalzire al casei. Exista diverse tipuri de pompe de caldura: aer/apa, apa/apa, geotermale.

Pompele de caldura sunt ecologice, circa 75% din energia utilizata fiind de tip regenerabil (energie geotermala), iar restul reprezinta energie electrica. Mai mult, sistemul menajeaza mediul inconjurator prin evitarea folosirii combustibililor fosili clasici. Si nu in ultimul rand trebuie luat in calcul avantajul economic: cheltuielile de functionare se reduc cu pana la 60% fata de sistemele clasice, sunt usor de intretinutau o durata lunga de viata (20-25 ani), nu mai sunt necesare cosurile de fum si bransarea la gaz, eliminandu-se cheltuielile aferente intretinerii arzatorului, schimbului de filtre, etc.

Alte avantaje sunt flexibilitatea (se pot utiliza atat pentru producerea de apa calda menajera, cat si pentru incalzire, pot fi instalate cu usurinta, chiar si in spatii mici, datorita dimensiunii lor compacte, au un nivel redus de zgomot) si sunt independente de pretul gazului natural.

Booking.com

Check Also

Stocarea de energie in rezervoare de sare ar putea fi solutia pentru bateriile de mare densitate

Alphabet, compania mamă a Google, are o divizie experimentală numita X care se concentrează pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × 5 =

Booking.com