Home >> Tehnologie >> Somn usor

Somn usor

Somnul este una din cele mai importante activitati din viata unui om. In medie, un om isi petrece circa o treime din viata dormind. Calitatea somnului este deci foarte importanta, pentru ca un somn cu probleme poate duce la probleme grave de sanatate. Iar pentru un somn bun, este nevoie de diversi factori pentru a ne simti odihniti.

Cand ne gandim la pat, ne gandim implicit la saltele si perne. O saltea buna, cum sunt noile saltele Salterra, pusa pe o somiera metalica si cu o perna ergonomica sunt printre cele mai bune alegeri. Impreuna cu un sistem de iluminat care sa stimuleze somnul, cu un sistem de trezire hi-tech care sa ne bine dispuna pentru a doua zi, vom avea parte de un somn linistit si placut.

Pentru o calitate buna a somnului exista azi diverse tehnologii care masoara o serie de parametrii care definesc calitatea somnului. Un nou sistem prezentat la CES 2014 este bazat pe senzori care monitorizeaza miscarea persoanelor, ritmul respiratiei si ritmul cardiac, nivelul zgomotului, temperatura camerei si lumina. Lumina aparatului isi schimba culoarea de la albastru la galben si rosu pe timpul noptii bazat pe cercetarile care spun ca diferite lumini pot afecta secretiile hormonale, mai exact albastru este culoarea care suprima melatonina, hormonul care ne face sa fim somnorosi, in timp ce rosu este culoarea care ne predispune la somn. Un astfel de sistem bazat pe culori va fi instalat si pe statia orbitala in 2016 de catre NASA.

Daca tehnologia este cea care ne ajuta sa avem un som placut, tot tehnologia este cea care ne impiedica. Existenta unui calculator, televizor, console de jocuri si telefoane mobile pot perturba somnul, cauzand anxietate si pierderea somnului. Explicatia este simpla, creierul va fi pregatit pentru distractie in loc de somn.

Pierderea unei jumatati de ore de somn (din cele 8 indicate a fi dormite in fiecare noapte) poate duce la tulburari de comportament, probleme de stabilitate emotionala, performanta intelectuala si atentie. Studiul facut pe un grup de 32 de copii cu varste intre opt si doisprezece ani a aratat ca este necesar ca parintii, doctorii si invatatorii trebuie sa constientizeze importanta somnului si consecintele lipsei acestuia asupra copiilor.

Booking.com

Check Also

Ferme verticale in cladiri de birouri

Lipsa spatiului pe orizontala pentru culturi agricole ii face pe japonezi sa foloseasca fiecare loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


nine + four =

Booking.com