Home >> Tehnologie >> Stiati ca: despre birotica si papetarie

Stiati ca: despre birotica si papetarie

Papetaria de birou nu este primul lucru care vine in minte cand ne gandim la subiecte interesante. Cu toate acestea , de multe ori lucrurile aparent simple din viata pe care le luam ca si cum ar exista dintotdeauna, au cele mai interesante povesti in spatele lor – inclusiv produsele de birotica.

Stiati ca … inainte de inventarea gumei de sters din cauciuc, oamenii au folosit pesmet sau cruste de paine pentru acest scop? Inventatorul radierei a luat accidental o bucata de cauciuc in loc de paine si a descoperit ca ar putea scoate cu usurinta marcajele de creion!

Stiati ca … cel mai probabil egiptenii au inventat foarfeca in jurul anului 1500BC? Cele mai vechi exemplare cunoscute de foarfeci au aparut in Mesopotamia in urma cu 3-4000 de ani.
Stiati ca … producerea agrafelor de birou dateaza de la sfarsitul secolului al 19-lea , atunci cand primele masini au fost dezvoltate sa indoaie si sa taie sarma de otel? Functionalitatea agrafei de birou se bazeaza pe principiul elasticitatii (tendinta unui material solid de a se returna la forma originala dupa ce a fost deformat), asa cum este prevazut de fizicianul britanic Robert Hooke in anul 1678.

Stiati ca … primele calculatoare au fost inventate la inceputul secolului al 17-lea? Prima masina de succes comercial a fost aritmometru , realizat de Charles Xavier Thomas de Colmar in 1851 .
Stiati ca … creionul este cel mai vechi instrument de scris? Originile sale dateaza din secolul al 16-lea, atunci cand un depozit de grafit a fost descoperit in nordul Angliei .
Stiati ca … hartia a fost inventat in China in 105  in timpul dinastiei Han si s-a raspandit incet spre vest prin Samarkand si Bagdad? Fabricarea hartiei si procedeului de productie din Europa a inceput in secolul al 10-lea in Spania si Sicilia, inainte de raspandirea in Italia si sudul Frantei si cu mult inainte de a ajunge la Germania prin 1400 .

Stiati ca … in anii 1900 , blocurile notes moderne au evoluat atunci cand un judecator a cerut sa fie trasata o linie pe partea stanga a paginii? Acest lucru a devenit prima bloc notes.
Stiati ca … ca mecanismul cu inele de prindere inventat de Louis Leitz in 1896 a vazut putine schimbari de design original si pastreaza importanta sa la locul de munca si azi?

Stiati ca … tipografia a fost inventata in Sfantul Imperiu Roman de german Johannes Gutenberg in jurul valorii de 1440 , bazat pe presele cu surub existente in acel moment? Gutenberg , un aurar de profesie , a dezvoltat un sistem de imprimare prin adaptarea tehnologiei existente. Au fost nevoie de alti 500 de ani pentru a se ajunge la primele imprimante de serie pentru acasa, astfel incat azi putem avea fiecare propria imprimanta. Asta imi aduce aminte ca am nevoie de un cartus Canon MP250 🙂
Stiati ca … in 1845 lui Edwin Hill si Warren de la Rue le-a fost acordat un brevet britanic pentru prima masina de facut plicuri? Au trecut 50 de ani inainte sa apara versiunea comerciala, producand plicuri pre- gumate asa cum le stim astazi.

Stiati ca …primul capsator cunoscut a fost lucrat manual in secolul al 18-lea in Franta pentru regele Ludovic al XV-lea? Fiecare capsa a fost inscris cu insemnele curtii regale.
Stiati ca … ca la inceputul anilor 1930 , antreprenorul R. Stanton Avery a fabricat primele etichete autocolante din lume si le-a transformat in succesul de afaceri de azi?

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com