Home >> Tehnologie >> Strazile inteligente – iluminarea strazilor folosind senzori de miscare

Strazile inteligente – iluminarea strazilor folosind senzori de miscare

Suntem obisnuiti cu senzorii de miscare care aprind lumina in apartamente si cladiri, dar folosirea acestor senzori implica mult mai multa munca, daca ne gandim la vant, animale fara stapan, diverse situatii atmosferice si alte situatii care apar in natura.

Solutia hi-tech a olandezilor de la Tvilight implica opt senzori si include un program de recunoastere care poate distinge intre oameni, masini si alti factori de mediu care ar porni in mod normal senzorii. Recunoasterea informatiilor este calculata prin verificarea parametrilor dintre stalpii de lumina pentru a calcula traiectoria si viteza de deplasare a pietonilor si masinilor, permitand atat reactia rapida cat si anticiparea miscarii. Optiuni specifice de control permit ca in perioadele fara trafic intersectiile sa aiba redusa lumina cu pana la 30% in timp ce zonele putin populate ca de exemplu parcarile sa permita diminuarea luminii cu 70%.

Statisticile sunt uimitoare – orasele, judetele si tarile ar putea economisi pana la 50% din costurile de intretinere si 80% din energia consumata prin iluminarea strazilor in functie de necesitatile existente decat in mod continuu. In Europa, 40% din cheltuielile de energie sunt pentru iluminatul stradal, astfel reducerea costurilor ai poluarea luminoasa poate avea un impact incredibil.

Inginerul si antreprenorul  Chintan Shah a carui companie a dezvoltat acest sistem dinamic spune ca se pot folosi orice tip de lampi de iluminat, vechi sau noi, in diverse locuri – senzorii pot fi adaugati sistemelor actuale atat cu becuri incandescente cat si cu LED. Sistemul este deja activ in Olanda si Irlanda, iar compania cauta se extinda in Germania, Canada si SUA.

 

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


19 + four =

Booking.com