Home >> Social >> Studiu: fetele supraponderale au probleme la scoala

Studiu: fetele supraponderale au probleme la scoala

Fetele intre 11 si 16 ani care se lupta cu probleme cu greutatea, nu se descurca la fel de bine ca fetele „slabe” la testele de capacitate. Baietii supraponderali insa nu par a fi afectati de aceasta problema. Care ar putea fi cauza?

Pubertatea nu este un moment prea fericit nici pentru copii, nici pentru parinti. Un studiu arata ca in cazul fetelor de 11 ani, problemele de greutate le afecteaza punctajul la testele date de-a lungul adolescentei. In cazul baietilor, nu exista dovezi clare. Ca parte a unui studiu inca in curs de desfasurare, cercetatori de la mai multe universitati britanice au masurat cat de bine se descurca 4000 de copii cu varste de 11,13 si 16 ani, la testele mandatorii de capacitate (inclusiv evaluarile profesorilor). Fetele care erau supraponderale la acesti ani s-au descurcat de fiecare data mult mai greu decat fetele de aceeasi varsta dar avand greutatea normala. Aceeasi problema a aparut si pentru fetele care la 11 ani aveau greutatea normala dar pana la 16 ani au luat in greutate.

Studiul, publicat in Jurnalul International de Obezitate, a fost unic in sensul ca a testat o varietate larga de variabile intricate. Chiar si atunci cand motivul pentru acesti factori a fost – incluzand, dar fara a se limita la – varsta mamei la nasterea copiluui, etnia, statutul social si economic, nivelul de activitate fizica, nivelul de educatie al parintilor si nivelul de depresie – rezultatul a fost acelasi.

Care ar fi concluzia? Sunt baietii protejati de aceasta problema (cel putin din cate se stie in acest moment)? Autorii sugereaza ca ar putea exista o problema cu prejudecata profesorilor legata de copii supraponderali – un studiu in 2012 a aratat ca desi acesti copii aveau acelasi nivel de inteligenta si rezultate asemanatoare cu ceilalti colegi, notele acordate erau mai mici decat ale celorlalti colegi. Alte studii au arat ca femeile intampina in special stigmatul legat de greutate, un factor care contribuie de asemenea la absenteismul de la scoala.

Cercetatorii au arata ca exista legaturi intre problemele de greutate si reducerea capacitatii intelectuale. Un studiu recent facut pe soareci a aratat ca in cazul soarecilor obezi, un neurotransmitator „sabota” gandirea si scorurile de memorie. Dupa ce acesti soareci au fost supusi unei liposuctii, neurotransmitatorul a disparut si ulterior, soarecii s-au descurcat bine la teste.

Cauza pentru problemele de invatare nu este inca clar stabilita, dar s-ar putea fi o combinatie intre acesti factori. Varianta cea mai buna in acest moment este scaderea in greutate prin exercitii pana nu este prea tarziu in special din punct de vedere al sanatatii.

 

Via Co.Exist

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com