Home >> Mediu >> Suedia recicleaza 99% din deseurile produse si importate

Suedia recicleaza 99% din deseurile produse si importate

Suedia recicleaza sau reutilizează un incredibil procent de 99% din deseurile existente in aceasta tara, o imbunatatire extrema la o situatie deja impresioananta raportat la valoarea din 2012 cand era de 96%. Suedia foloseste un sistem ierarhic de gestionare a deseurilor, care se concentreaza in ordine descrescatoare la prevenirea, reutilizarea, reciclarea, alternative de reciclare si in ultima instanta, de elimitare in depozitele de deseuri.

Chiar si asa, procentul de 1% din media anuala de 461 de kg de deseuri produse de fiecare suedez provoaca controverse pentru ca implica incinerarea unei cantitati de aproximativ două milioane de tone de gunoi pe an prin programul national de deseuri pentru energie (WTE – waste to energy).

Programul de ardere a deseurilor are insa si aparatori. Anna-Carin Gripwall de la Swedish Waste Management explica faptul ca, “Atunci cand deseurile sunt ingropate, elimina gaz metan si alte gaze de sera, ceea ce nu este bine pentru mediu. WTE este o alternativa inteligenta, cu mult mai putin impact asupra mediului, care ia in considerare atat produsele de incinerare cat si emisiile de transport. In plus, recuperarea energiei prin exploatarea deseurilor este o resursa care altfel ar fi irosita”. Centrele WTE emit aproximativ jumătate din nivelul de emisii care sunt permise prin lege.

In timp ce Suedia se concentreaza foarte mult sa nu produca in primul rand deseuri, cele 32 de statii WTE ard aproape la fel de multe deseuri cat se recicleaza. Cu toate acestea, aproape 800.000 de tone de gunoi sunt importate din UK, Italia, Norvegia si Irlanda. Sistemul WTE funcționeaza pe principiul ca trei tone de gunoi ars contin la fel de mult de energie ca o tonă de  combustibil. 950.000 de gospodarii suedeze sunt incalzite cu energia produsa de catre sistem, si 260.000 de gospodarii sunt alimentate de acesta.

Suedezii arata faptul ca acest program este fezabil doar in tari care au un sistem de separare a deseurilor bine pus la punct, pentru a fi siguri ca materialele reciclabile, produsele alimentare si alte deseuri periculoasae, cum ar fi bateriile, becurile si electronicele nu sunt incinerate.

 

Via inhabitat.com

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


five × 5 =

Booking.com