Home >> Transport >> Super Maglev – prototipul trenului care poate atinge 3000 km/ora

Super Maglev – prototipul trenului care poate atinge 3000 km/ora

O echipa de cercetare din China a testat cu succes un concept de transport uimitor de rapid: super-Maglev, un tren de mare viteza, care ar putea atinge, teoretic, viteze de pana la 3000 de km pe ora, adica de trei ori viteza unui avion de pasageri. Trenuri Maglev sunt un mare succes în Asia datorita capacitatii lor de a atinge viteze de pana la sute de km pe ora, viteza fiind limitata in acest moment la 400 km pe ora, pentru ca cercetarile au aratat ca trenurile care calatoresc cu mai mult de 400 km/ora, pana la 83% din energia de deplasare este folosita doar pentru a invinge rezistenta aerului.

Conceptul, pus in practica de Laboratorul de Superconductivitate Aplicata de la universitatea Jiaotong, foloseste aceeasi tehnologie propusa de Elon Musk pentru Hyperloop: un tren care ruleaza in interiorul unui tub vidat, care reduce rezistenta aerului si permite atingerea de viteze supersonice. Insa cu noua viteza (teoretica) de 3000 km/ora, super Maglev-ul ar depasi cu mult idea lui Musk de 500 km/ora. Asta pentru ca trenul aflat in interiorul tubului de transport intampina doar o zecime din rezistenta aerului in afara tubului.

Doctorul Deng Zigang, cel care conduce acest proiect, prevede aplicatii ale acestei idei dincolo de transportul pe uscat. El spune ca o tehnologie similara ar putea fi folosita pentru a lansa vehicule in spatiu sau a permite viteze foarte mari pentru armele militare . Pentru moment insa, trenul ruleaza intr-o structura cu un diametru de 6 metri cu viteze de 48 km/ora, viteza fiind limitata doar de marimea inelului in care ruleaza trenul. China deja si-a declarat intentiile de a crea o retea de trenuri care sa uneasca China, Rusia si Statele Unite folosind aceasta tehnologie.

Booking.com

Check Also

Tarile in care nu se vor mai putea cumpara vehicule non-electrice dupa 2040

Vehiculele electrice (VE) devin mai ieftine și mai eficiente si incep sa înlocuiasca autovehiculele pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com