Home >> Social >> Tarile in care femeile traiesc la fel sau mai bine decat barbatii

Tarile in care femeile traiesc la fel sau mai bine decat barbatii

Atunci cand se compara dezvoltarea per ansamblu si bunastarea barbatilor versus femei, barbatii sunt cu siguranta intr-o pozitie avantajoasa la nivel global. Dar exista si unele exceptii, tari unde femeile o duc mai bine decat barbatii.

La nivelo global, ultimul raport al ONU arata ca femeile o duc cu 8% mai rau decat barbatii, in privinta educatiei, sperantei de viata si venitului. In Asia de Sud de exemplu, exista o diferenta de 17% intre sexe, reflectand persistenta inegalitatilor si discriminarilor existente.

Totusi, din cele 148 de tari incluse in studiu, aceasta situatie nu se aplica in urmatoarele 16 tari, unde femeile beneficiaza de o dezvoltare umana superioada barbatilor: Argentina, Barbados, Belarus, Estonia, Finlanda, Kazakhstan, Letonia, Lituania, Mongolia, Polonia, Federatia Rusa, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ucraina si Uruguay. Motivele sunt diverse, spune ONU: „In unele din acest tari, acest fapt poate fi atribuit relizarilor educationale superioare ale femeilor; in altele, unei sperante de viata crescute in randul femeilor, circa 5 ani mai mult decat barbatii.”

In general cand tarile o duc bine, si femeile o duc bine. In randul natiunilor pe care ONU le numeste „grupul cu cea mai mare dezvoltare umana”, exista doar o diferenta de 3% intre sexe, in timp ce in randul tarilor „cu o dezvoltare umana scazuta” (care include in mare parte Africa) exista o diferenta de 17%. Situatia cea mai grea exista in Afganistan, cu 60% diferenta intre barbati si femei. Tarile dezvoltate din nordul Europei au de obicei ce mai mare scor pentru egalitatea intre sexe, cu Norvegia, Suedia si Islanda fiind primele in acest top.

Raportul ONU indica de asemenea tarile unde exista inegalitate intre sexe, cu Europa si Asia Centrala avand cele mai putine probleme si Africa Sub-Sahariana cu cele mai multe. Nici in SUA situatia nu este prea buna, de exemplu femeile ocupa doar 18% din locurile in Congresul american, comparativ cu 38% in Olanda si 45% in Suedia. La fel, la nivelul fortei de munca femeile participa cu doar 57% comparativ cu 80% fata de Olanda.

via Fastcoexist

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


fifteen + sixteen =

Booking.com