Home >> Social >> Tarile cu cel mai bune si cel mai rele sisteme alimentare

Tarile cu cel mai bune si cel mai rele sisteme alimentare

In intreaga lume , unu din opt oameni merg la culcare flamanzi in fiecare noapte , in ciuda faptului ca la nivel mondial, exista destula mancare pentru toată lumea. Utilizarea excesiva si abuziva a resurselor si deseurile rezultate sunt elemente comune ale unui sistem care lasa sute de milioane fara suficienta hrana. Cele mai recente informatii arata ca la nivel mondial, mai mult de 840 de milioane de oameni sufera de foame. Schimbarile climaterice, folosirea excesiva a resurselor locale, ingrasamintele, folosirea terenurilor pentru combustibili gen biocombustibil in loc de a produce hrana duc la concluzia ca pana in 2050, numarul persoanelor care vor avea probleme cu accesul la hrana va creste intre 10-20%.

Pentru a înțelege mai bine provocarile cu care se confrunta oamenirea, Oxfam a realizat anul acesta un index cu cele mai bune si cele mai rele sisteme alimentare din 125 de tari.

Indexul creat de acestia pune patru intrebari de baza:
1 . Oamenii au suficienta hrana pentru a manca ? – Valoarea este masurata prin nivelul subnutritiei si copiii subponderali
2 . Isi permit oamenii sa manance? – Valoarea este masurata prin nivelul preturilor la produsele alimentare in comparatie cu alte bunuri si servicii si volatilitatea pretului la alimente.
3 . Mancarea este de buna calitate ? – Valoare masurata prin diversitatea dietelor si accesul la apa curata
4 . Care este nivelul alimentatiei nesanatoase la oameni? – Valoare masurata prin gradul de obezitate si diabetici.

Olanda conduce in topul tarilor cu un sistem alimentar foarte bun, urmata de Franta si Elvetia. In partea cealalta a clasamentului, in Republica Ciad este cel mai rau, aici produsele au valoare nutritiva mica, sunt scumpe si accesul la conditii sanitare bune este limitat. Drept rezultat, unul din trei copii este subponderal.

Olanda a obtinut 6 puncte (n.r.: mai putine puncte, mai bine), urmata indeaproape de Franta si Elvetia cu opt, apoi urmeaza Austria, Belgia, Danemarca si Suedia (10 puncte), Australia, Irlanda, Italia, Luxemburg si Portugalia (11 puncte). Tarile din top 12 sunt zone unde nu exista probleme cu malnutritia si subnutitia si care ofera accesul la apa curata in deplina siguranta.

Olanda este pe primul loc datorita preturilor relativ mici la produsele alimentare si nivelul scazut de probleme cu diabetul zaharat din randul populatiei. In plus, ofera o diversitate nutritiva mai mare decat celelalte tari din Europa. Cu toate acestea, Olanda se confrunta cu probleme de obezitate, aproape unu din cinci din olandezi (19 la suta) au un indice de masa corporala mai mare de 30. Olanda nu este singura in acest top, si alte tari din top 12 prezinta de asemeni niveluri ridicate de obezitate. Australia are cel mai inalt nivel de obezitate din top 12, cu un scor de 37, adica 27% din populatie este obeza iar 9% din australieni au diabet zaharat.

La celalalt capat al scalei, in Republica Ciad este cel mai rau, tara obtinand un scor de 50 puncte, urmata indeaproape de Etiopia si Angola cu 49 de puncte. Scorul obtinut de Republica Ciad pentru costul de produse alimentare ( 94 de puncte ) este printre mai mari , singurele tari in care produsele alimentare sunt mult mai scumpe sunt Noua Guinee ( 100 de puncte ) si Gambia ( 97 de puncte ) .  Republica Ciad este de asemenea a patra tara cu cel mai rau nivel privind calitatea alimentelor consumate, (72 de puncte) , la fel ca si Togo.  Tot Republica Ciad se confruntă cu alimente scumpe de mica valoare nutritiva si acces limitat la conditii sanitare. Drept rezultat, unul din trei copii este subponderal (34%).

Penultimele locuri sunt ocupate de Angola si Etiopia. Angola are cel mai inalt nivel de volatilitate al preturilor la produsele alimentare dintre toate tarile cu exceptia Zimbabwe. Preturile ridicate la alimente face ca peste 75% din venitul per locuitor sa se duca pe alimente. Problema este inflatia foarte mare si instabilitatea in toate sectoarele economice. Mai mult, in Angola alimentele sunt si foarte putin nutritive, 60% din dieta oamenilor este format din glucide simple si aproape jumătate din populatie nu are acces la apa curata pentru a pregati hrana in conditii de siguranta si igiena.

La capitolul privind cantitatea de mancare necesara, cel mai rau este in Burundi (89 puncte), unde 67% dintre locuitor sunt subnutriti si 35% din copii sunt subponderali. Yemen este pe locul doi in acest top, cu 67 de puncte, cu 29% din populatie subnutrita si 43% dintre copii subponderali. India si Madagascar impart locul trei cu 59 de puncte, cu niveluri ale subnutritiei de 17% respectiv 27%. Scorul din India este afectat de un numar foarte mare de copii subponderali, 44%a in timp ce in Madagascar procentul este de 37%.

Cand vine vorba de alimentatie nesanatoasa, Arabia Saudita este cotata cel mai rau, cu 57 de puncte. 18% sufera de diabet zaharat iar o treime din sauditi sunt obezi. Totusi, cel mai rau la capitolul obezitate sta Kuweitul, cu 42% din populatie, urmata de Arabia Saudit, iar Statele Unite ale Americii impart locul trei cu Egiptul, unde unu din trei oameni sunt obezi. O privire prin clasamentele privind obezitatea reflecta niveluri surprinzator de ridicate in unele tari in curs de dezvoltare si in tarile cu venituri medii, ca Mexic ( 44 de puncte ) , Fiji si Venezuela, incluse si ele in acest top. De fapt, 904 milioane de persoane au fost inregistrate ca supraponderale sau obeze in tarile în curs de dezvoltare in 2014, comparativ cu 557 milioane in 2008.

Acest lucru este atribuit schimbarilor de dieta de la cereale la grasimi, uleiuri, produse de origine animala si zahar. Mai mult de 30 de milioane de copii supraponderali traiesc in tarile aflate in curs de dezvoltare si 10 milioane in tarile dezvoltate. Cele mai scăzute niveluri de obezitate sunt gasite in Etiopia si Bangladesh, cu 1,1% din populatie fiind obeza, apoi Nepal cu 1,4%.

Booking.com

Check Also

Cum se poate lupta impotriva saraciei? Dand bani saracilor

Pare un raspuns logic, dar ideea de a da bani saracilor nu este niciodata atat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × 3 =

Booking.com