Home >> Tehnologie >> Tehnologia care ne supravegheaza

Tehnologia care ne supravegheaza

Desprinse parca din filmele cu spioni, noile sisteme supraveghere video au ajuns la o maturitate cu greu de inchipuit acum cativa zeci de ani. Daca acum 20 de ani marea majoritate a oamenilor nu aveau decat interfoane la scara blocului pentru a filtra cat de cat intruziunile in bloc, acum s-a ajuns la o intreaga „armata” de aparate dedicate sigurantei in casa. Vorbim de un intreg kit control acces in locuinta care controleaza senzori de miscare, de lumina, temperatura, camere video si cate mai cate.

Si nu e vorba doar de casa, sistemele video sunt prezente si pe strazi fiind folosite de autoritati pentru protectie – desi exista o granita fina intre protectie si abuz in privinta intimitatii personale- si pentru ca inregistrarile ulterioare sa fie folosite in anchetele politiei. Nu exista film de actiune care sa nu prezinte cel putin o camera de supraveghere si asta pentru ca ele exista cam peste tot. De fapt, nu doar autoritatile folosesc aceste sisteme. Bancile le-au pus in cadrul bancomatelor, suntem filmati de fiecare data cand stam in fata unui bancomat. Magazinele au propriul sistem inchis de supraveghere video. Exista o serie intreaga de alarme si notificari in timp real care pornesc si sunt trimise in functie de anumite situatii. Cladirile de birouri au sisteme complexe de supraveghere si control, incepand de la bariere, grilaje, detectori, sirene pana la camere de interior cu filmare hd, pe timp de noapte, cu infrarosu, termic si cate mai cate. Totul este inregistrat pe sisteme performante care pot fi accesate de oriunde exista internet.

Si de parca n-ar fi fost indeajuns de multe camere, acum orice telefon are camera foto care poate inregistra si video. Telefoanele mobile sunt folosite pentru interceptari, pentru monitorizare prin GPS, pentru a transmite date in timp real. Tehnologia este deja parte din viata noastra, fie ca ne place sau nu. Trebuie doar sa fim atenti sa nu abuzam de ea.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com