Home >> Tehnologie >> Tehnologia viitorului

Tehnologia viitorului

Tehnologia a devenit parte integrata din viata noastra si este disponibila oricand si oriunde. Nu exista zi in care sa nu apara un produs nou sau o versiune noua a unui produs existent. Dar oare asta inseamna ca trebuie schimbate de fiecare data? Ar trebui sa imi schimb oare vechiul sistem home cinema sau televizorul LCD? S-ar zice ca nu trebuie schimbat odata ce ai gasit varianta perfecta pentru locuinta. Insa tehnologia vine azi cu facilitati de exceptie pe care odata ce am inceput sa le folosim, nu concepem viata fara ele.

De exemplu, cati dintre noi ne-am intoarce acum la un televizor alb-negru? La casetofon? Pana si cei mai noi acumulatori de azi sunt cu mult peste ce se gasea odata, si vor fi cu mult sub ce se va inventa peste cativa ani. Iar culmea tehnologiei se poate vedea la calculatoarele personale. Nu doar ca avem telefonul care este mai puternic decat calculatorul care a trimis primii oameni pe Luna, dar calculatoarele au ajuns la marimi infime, la configuratii de neimaginat chiar si cu cativa ani in urma. Pe noile placi de baza se aseaza acum circuite integrate care efectueaza operatii pe care niciun om nu este in stare sa le efectueze cu mintea lui intr-un timp de ordinul milisecundelor.

Iar lucrurile se precipita. Acum cativa ani de zile ideile din Star Trek erau considerate fantezii. Azi avem telefonul mobil, mai exact smartphone-urile. Aflate inca intr-un stadiu incipient, ideea replicatorului prinde viata prin imprimantele 3D care pot fi folosite oriunde si aproape pentru orice. Acel aparat cu luminite numit „tricorder” in film azi se numeste Scanadu si poate verifica  temperatura, ritmul respirator, oximetria, ECG, tensiunea arteriala sistolica precum si monitoriza semnele vitale . Consultatiile vor fi date de doctori sub forma unor holograme, direct la locuinta pacientului. In viitor, tehnologia va fi parte permanenta din viata noastra, ideea androizilor prinde viata si primii pasi deja au fost facuti. Sistemele inteligente vor deveni la ordinea zilei si nu e greu de crezut ca in casa vom locui impreuna cu roboti. Deja acestia ne ajuta la curatenie, vorbesc cu noi, rezolva sarcini repetitive. Totul va fi wireless, de la transmisia de date pana la incarcarea masinilor electrice. Ba mai mult, multe din date se vor transmite folosind tehnologia Li-WiFI, transmiterea de date cu ajutorul luminii.

Marile companii deja previzioneaza viitorul cu noile tehnologii si ne arata cum pot acestea sa ne ajute in casa. De fapt, casa e putin spus, unele dintre ele chiar se invart dupa soare. Materialele din care vor fi facute vor fi mult mai rezistente si vor izola termic mai bine. Bucataria va deveni o zona atat de tehnologizata incat se adevereste reclama care spunea „tu ai vazut noua bucatarie?”

Tendinta este de internet pretutindeni si integrarea tehnologiei in toate aparatele, de la frigiderul care comanda mancarea pe internet pana la sistemele de securitate care pot fi accesate de oriunde in lume folosind telefonul mobil. Partea buna este ca tendinta este si de ecologizare, nu doar prin tehnologii mai prietenoase cu mediul cat si prin faptul ca lumea a inceput sa realizeze ce inseamna deseurile tehnologice si ce impact au acestea asupra omenirii.

Booking.com

Check Also

Ferme verticale in cladiri de birouri

Lipsa spatiului pe orizontala pentru culturi agricole ii face pe japonezi sa foloseasca fiecare loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com