Home >> Sanatate >> Telefonul mobil poate urmari raspandirea gripei

Telefonul mobil poate urmari raspandirea gripei

Fara indoiala, este cel mai utilizat obiect in ultimii ani si a devenit parte importanta din viata noastra. Atat de importanta incat nu doar ca poate provoca dependenta, dar poate ajuta la rezolvarea unor situatii critice prin intermediul aplicatiilor instalate si modulelor GPS existente pe aceste terminale.

De exemplu, in cazul unor probleme locale precum cutremure, inundatii etc, salvatorii pot vedea cate telefoane sunt conectate la antenele locale, avand astfel o idee mai clara despre numarul posibil de locuitori. Mai mult, exista aplicatii care folosesc telefonul mobil pentru a masura calitatea aerului sau mai nou, daca exista pericolul raspandirii virusului gripal.

Sezonul de gripa apare in fiecare an si pune intr-o situatie dificila atat oamenii tineri cat si pe cei batrani, iar faptul ca se raspandeste foarte usor in zone aglomerate si comunitati i-a facut pe cercetatorii de la Duke University din SUA sa verifice modul in care gripa se raspandeste in randul studentilor, mai exact sa prezica numarul posibil al persoanelor care se vor imbolnavi, prin utilizarea telefonului mobil.

100 de studenti au primit telefoane pe care era instalata o aplicatie dezvoltata de univeristate, numita iEpi, aplicatie care foloseste tehnologiile Wi-Fi, Bluetooth si GPS pentru a vedea in ce zone se misca studentii si cu cine au venit in contact in fiecare moment. Studentii au folosit aceste telefoane pentru 10 saptamani, timp in care au inregistrat online orice alte simptome de sanatate. Daca unul din studenti raporta o gripa, putea confirma existenta ei printr-un test care apoi era definit de calculatorul unui spital.

Dupa incheierea perioadei de testare, a fost generat un model care indica in ce masura un elev ar raspandi sau contracta gripa intr-o anumita zi, si a identificat diverse situatii, cum ar fi spalarea mainilor  sau vaccinarea persoanei respective impotriva gripei, care ar putea ajuta la prevenirea aparitiei gripei.

Destul de evident, modelul a indentificat  faptul ca studentii care fumeaza sau beau impreuna sunt predispusi la o perioada mai lunga de recuperare si deloc surprinzator, odata ce o persoana se imbolnavea, cresteau sansele ca si prietenii lui sa se imbolnaveasca.

Desi datele sunt relativ evidente, pana acum nu existau date clare ca aceste obiceiuri chiar au impact asupra sanatatii oamenilor. Iar odata cu folosirea telefoanelor mobile, acestea pot colecta date importante precum pulsul, bataile inimii, interactiunea sociala si alti factori care pot indica mult mai rapid posibila cauza a imbolnavirii unei persoane.

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

One comment

  1. Eu n-am tel. mobil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com