Home >> Sanatate >> Tigarile electronice, un nou trend sau o solutie pentru fumatori?

Tigarile electronice, un nou trend sau o solutie pentru fumatori?

Tigarile electronice sau tigari cu vaporizator sunt dispozitive care emit mici doze de nicotina (sau non-nicotina)  vaporizata, vapori care sunt apoi inhalati. Dispozitivul este operat de baterie iar producatorii spun ca tigara electronica este o alternativă pentru fumatorii de tutun care doresc sa fumeze dar sa evite inhalarea de fum. Fumul de tutun contine peste 4.000 de substante chimice diferite, dintre care multe sunt periculoase pentru sanatatea umana.

Producatorii si un număr semnificativ de utilizatori spun ca tigara electronica ofera o senzatie similara cu inhalarea fumului de tutun, cu toate acestea, nu exista nici o combustie. Tigarile electronice se prezinta in diverse forme, multe arata ca ca tigara folosita in mod uzual, iar unele arata ca niste pixuri. Majoritatea sunt reutilizabile cu cartuse inlocuibile si reincarcabile. Exista inclusiv tigari electronice Vipercig de unica folosinta.

In ultimii ani se observa un interes crescand pentru aceste tigari, interes sesizat inclusiv de Parlamentul European care a luat decizia ca tigarile electronice nu sunt medicamente, deci nu trebuie eliberate cu prescriptie medicala.

Care sunt „avantajele” tigarilor electronice fata de tigarile obisnuite? In primul rand trebuie stabilit ca aceasta este o solutie de compromis pentru fumatori care fie nu pot din diverse motive sa se lase de fumat, sau pur si simplu nu vor pentru ca le face placere. Interesant este si faptul ca tigara electronica este considerata un mod de renuntare la fumat si nu un nou trend pentru fumatori, prin reducerea numarului de persoane care ar putea face cancer la plamani din cauza fumatului. Continutul dozelor reincarcabile este propilen glicolul, glicerina vegetala, nicotina si arome naturale, ceea ce le face totusi mai putin nocive decat tigarile obisnuite.

Renuntarea la fumat sau reducerea numarului de tigari poate fi facuta cu ajutorul tigarilor electronice pentru ca, asa cum spun producatorii, dispozitivele de fumat electronic sunt usor de utilizat, pot oferi necesarul de nicotina (acolo unde se fumeaza folosind cartuse cu nicotina) sau pot suplini necesitatea de a fuma tigari clasice, si pot fi utilizate legal in majoritatea locurilor publice unde fumatul este interzis. Alte beneficii ar fi eliminarea mirosurilor neplacute de tutun din casa, de pe haine si din par, eliminarea riscului de ingalbenire a dintilor, lipsa fumatului pasiv si economii in timp.

Dezbaterile sunt inca prezente asupra utilitatii acestor tigari, cu acuze din partea ambelor parti. Cert este ca producatorii actuali de tigari cu tutun sunt nevoiti sa ia din nou masuri pentru a-si prezerva veniturile. La final, renuntatul definitiv la fumat este solutia cea mai buna, mai ales daca o privim din punct de vedere al banilor cheltuiti, care ar putea fi folositi pentru alte achizitii. Oricum ar fi, folosirea tigarilor electronice este si ea interzisa pentru copiii sub 18 ani si folosirea lor este deja reglementata in multe tari.

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + 11 =

Booking.com