Home >> Tehnologie >> Tiparul – inventia care a schimbat viata oamenilor

Tiparul – inventia care a schimbat viata oamenilor

Tiparul a fost o inventie foarte importanta pentru omenire, care a schimbat modul in care oamenii comunică unii cu altii si isi exprima ideile. Pentru sute de ani, cartile scrise manual -de multe ori fiind unicate –  putea fi citite doar de cativa privilegiati in timp ce restul oamenilor nu aveau acces la aceste resurse. Tiparnitele au reusit sa mareasca viteza de tiparire, iar informatiile au fost raspandite pe scara larga si tot mai multi oameni au invatat sa citeasca. Este ceva obisnuit azi sa imprimam informatia pe hartie, dar pana la crearea imprimantelor si existenta actualelor cartuse pentru imprimanta au fost necesari multi ani si multe inovatii tehnologice.

Tiparirea mai multor pagini cu acelasi continut a fost inventat in China in anii 600-700 si consta in blocuri de lemn care aveau sculptate literele. Cea mai veche lucrare printata care a rezistat pana in zilele noastre este un text budist tiparit in anul 868. Multi ani mai tarziu, Johannes Gutenberg a adaptat o presa pentru facerea vinului pentru a crea prima tiparnita care folosea litere mobile, in jurul anului 1439. In loc de struguri, presa apasa pe diverse litere pentru a le imprima pe hartie sau pergament. Viteza de tiparire era foarte lenta, pentru ca literele trebuia schimbate la fiecare pagina, astfel ca primul manuscris tiparit dedicat lui Shakespeare a fost tiparit in doi ani.  Daca mai luam in calcul ca fiecare litera si fiecare semn de punctuatie a trebuit sa fie creata manual – de exemplu fontul Garamond, prezent in fiecare calculator azi, a fost inventat de francezul Claude Garamond -, ne putem face o idee despre amploarea activitatii si timpul necesar pentru a functiona.

Pentru a tipari pe hartie, a fost nevoie si de reinventarea tipului de cerneala folosit. Daca scribii foloseau cerneala bazata pe apa, pentru tiparire s-a inventat cerneala bazata pe ulei, care puteau fi raspandite uniform pe suprafata metalului. Cernelurile pe baza de ulei aveau diverse componente facute in casa sau reziduri, gen funigine, pentru a face cerneala neagra.

Primele versiune de cartuse imprimante foloseau pulbere de carbon, oxid de fier si zahar, iar ceva mai tarziu au fost adaugati polimeri.  Un pas important a fost facut odata cu inventarea cartuselor reincarcabile care permit economii financiare importante si scad impactul asupra mediului. Datele furnizate de unul dintre cei mai mari producatori de profil arata ca pana la sfarsitul anului trecut au fost colectate si reciclate peste 324.000 tone de cartuse Canon la nivel global, ceea ce a redus impactul asupra mediului cu 480.000 de tone de CO2 si a redus necesitatea de materie prima cu 217.000 tone.

Tiparirea paginilor este azi o afacere de 640 miliarde dolari si alti 3800 miliarde de dolari in servicii adiacente, sumele fiind de peste 18 ori mai mari decat industria muzicala cu 67 miliarde dolari sau cea a jocurilor video cu 33 miliarde dolari. Azi se printeaza 45.000 de miliarde de pagini in fiecare an la nivel global. S-ar putea spune ca acest numar mare de pagini tiparite ar putea reprezenta un pericol pentru mediu. Desigur, cand materia prima nu este inlocuita, devine o problema, dar cand sistemul functioneaza bine si este supravegheat, se ajunge la o un paradox ecologic: cu cat se printeaza mai mult, cu atat mai multi copaci sunt plantati.

La nivel global, 11% din productia de lemn este folosita pentru a crea hartie pentru tiparire. In SUA insa, industria de profil planteaza de trei ori mai multi copaci decat sunt taiati.  In plus, reciclarea integrala a hartiei permite economi masive de materiale si energie. In acest moment, circa 70% din acei fluturasi publicitari care sunt prezenti in cutiile de scrisori sunt tipariti pe hartie reciclabila, iar in lume se recicleaza peste 50 milioane de tone de hartie in fiecare an.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


thirteen − four =

Booking.com