Home >> Featured >> Top 10 sisteme de transport public din lume

Top 10 sisteme de transport public din lume

Odata cu cresterea preturilor, folosirea masinilor personale in orase incepe sa devina apanajul celor bogati si faimosi. Pentru cei care nu doresc sa faca imprumuturi la banca pentru banii de benzina, masina personala va trebui sa stea acasa si sa foloseasca sistemele publice de transport in comun.

Insa folosirea transportului in comun nu este o experienta prea placuta in multe orase. Pentru a gasi cele mai bune orase, am incercat sa facem un top al celor mai bune sisteme de transport public din lume. Pentru a intra in topul nostru, fiecare sistem trebuie sa fie fiabil, sigur, sa acopere cat mai mult din arealul orasului, sa ofere cat mai multe facilitati si nu in ultimul rand, sa fie curat.

10: Metroul din Copenhaga

Sistemul de metrou a fost terminat in 2002 si este conectat cu sistemul de tren – S-trains – care aduce oamenii din suburbii si alte regiuni din Danemarca. In 2006, metroul a avut o rata de fiabilitate de aproape 99%, cu vagoane curate care exprima clar cultura danezilor pentru curatenie. Trenurile de metrou din Copenhaga foloseste un sistem automat controlat de computer, ATS (Automated Train System) care creste atat eficienta transportului cat si siguranta calatorilor.

9. U-Bahn, Berlin , Germania

Reteaua de transport cu metroul din Berlin acopera 132 km la nivelul orasului si este conectata cu trenul de suprafata S-Bahn care la randul sau are legaturi cu alte metode de transport. Reteaua dispune de acoperire pentru telefonia mobila in statii si tuneluri. In privinta eficientei, trenurile de metrou circa la intervale intre 2 si 5 minute la orele de varf. Din pacate, in timp s-au raportat accidente in aceasta retea de transport, ceea ce o face sa fie pe locul 9 in clasamentul nostru.

8.  Hong Kong MTR

Fiind un oras extrem de aglomerat, aproximativ 90% din calatorile in acest oras sunt facute cu transportul in comun iar MTR (Mass Transit Railway), mai exact metroul, este sistemul cel mai folosit in acest oras, fiind folosit de peste 7 milioane de calatori in fiecare zi, care circula pe trasee cu o lungime de 175 km, cu trenuri care ajung intotdeauna la timp. In privinta sigurantei sistemul dispune de usi care se deschid doar cand trenul ajunge in statie. Cea mai importanta facilitate a acestui sistem este Cardul Octopus. Utilizatorii pot incarca acest card cu sume de bani pe care le pot folosi pentru a-si plati calatoriile, pentru fast food, plata parcarilor si orice cumparatura in magazine. O alta facilitate a MTR implica existenta unei retele 3G pentru telefoane si calculatoare.

7. Metroul din New York

Unul din cele mai vechi sisteme de transport in comun din lume, metroul din New York este o vedeta incontestabila, la fel de celebru ca si Statuia Libertatii din acelasi oras. Construit cu peste 100 de ani in urma, acopera o suprafata de 375 km si ofera in plus si servicii express care ruleaza pe linii separate fata de transportul in comun. Metroul functioneaza 24/7/365. Chiar daca au avut probleme de siguranta in perioada anilor ’70 si probleme majore dupa atentatul din 2001, sistemul a fost modificat pentru a creste siguranta, incluzand si un sistem aleator de verificare a bagajelor calatorilor. Desi nu este unul din cele mai curate si sigure rute, sistemul de metrou ofera o punctualitate foarte buna si o raza mare de acoperire pentru cei 4.5 milioane de utilizatori zilnici.

6. Metroul parizian

De 110 ani, metroul din Paris ofera 214 km de statii aflate foarte aproape (sunt cele mai apropiate statii – ca distanta-  dintre toate sistemele de metrou la nivel global) si cea mai mare statie de metrou din lume, Chatelet les Halles. Sistemul transporta 4.5 milioane de calatori in fiecare zi, si reteaua este conectata la trenurile RER care aduc calatori din suburbiile Parisului, la sistemul de autobuze si cel de biciclete, Velib.

5. Metroul din Seul, Coreea de Sud

Metroul corean transporta aproape 6 milioane de calatori zilnic si acopera 287 km de linii. In plus, este conectat cu transportul cu autobuzul in statiile existente. Sistemul informeaza userii cat timp mai este pana vine urmatorul tren anuntat in engleza si coreana, are acces Wi-Fi si un sistem de informare deservit de roboti care informeaza pasagerii despre metrou.

4. The Tube, Londra

Metroul londonez este cel mai vechi sistem de metrou din lume si cel mai lung, cu peste 400 km de linii, si detine recordul de cei mai multi pasageri transportati in 2007, peste un miliard de calatori. Sistemul ofera informatii pe ecrane despre cand va sosi urmatorul tren si scaune cu perne in trenuri. In privinta securitatii, desi au fost probleme majore odata cu atacul terorist din 2005, au fost instalate multe camere de vederi si a fost crescut numarul de politisti prezenti in statii. Pe TripAdvisor, sistemul a fost votat de catre calatori cel mai bun sistem de transport subteran public din lume.

3. Taipei MRT

Unul din cele mai costisitoare sisteme din lume, sistemul taiwanez a fost apreciat timp de trei ani consecutivi ca fiind cel mai bun sistem de transport public din lume, pentru siguranta oferita, fiabilitate si calitatea transportului.  La metrou se ofera informatii pe ecrane LED despre sosirea trenurilor in statii in mandarina, taiwaneza, engleza si hakka. Trenurile dispun de aer conditionat si au reputatia ca ajung la timp in statie. Curatenia este foarte buna, fiind interzis mancatul, fumatul si mestecatul gumei in statii si trenuri. Drept rezultat, calatorii au acordat sistemului de transport scorul de 95.5% pentru curatenie. In plus, sistemul de transport a adaugat o gondola care merge intre Gradina zoologica din Taipei si Maokong  pentru acomodarea pasagerilor, gondola folosita de peste 1 milion de calatori zilnic.

2. Metroul din Moscova

Moscova are unul din cele mai vechi sisteme de transport public din lume si este printre cel mai folosite sisteme la nivel mondial, cu peste 7 milioane calatori in fiecare zi care sunt transportati pe 293 km de-a lungul statiilor care ele in sine sunt atractii separate, ornate cu arhitectura baroca. Eficienta este insa unul din punctele forte ale retelei, putand fi considerata cea mai fiabila retea de metrou din lume, cu peste 40 de metrouri pe ora. Combinat cu faptul ca exista foarte putine accidente, metroul moscovit merita cu prisosinta locul 2.

1. Sistemul de transport din Tokyo

Cel mai folosit sistem de transport din lume transporta peste 8.5 milioane de calatori zilnic. Lungimea extrema a sistemului de transport din Tokyo acopera 27.270 km! de la monoraiuri (trenuri suspendate), metrouri si pana la trenuri curier subterane. Cultura japoneza pune mare accent pe curatenie, foloseste scaune incalzite si un sistem computerizat de mesaje in japoneza si engleza care indica locatia si ora urmatoarei opriri. Trenurile ajung intotdeauna la timp, sunt foarte putine incidente precum vandalismul sau crime iar trenurile sunt conectate cu sistemul de metrou. Tot in Tokyo se gaseste si cea mai aglomerata gara din lume, care deserveste aproape 4 milioane de calatori zilnic.

 

Booking.com

Check Also

Toate benzinariile mari din Marea Britanie vor trebui sa aiba statii de incarcare pentru masini electrice

Conform Auto Express, toate spatiile de servicii de pe autostrazi (benzinarii, mall-uri, hoteluri etc) precum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


one × 1 =

Booking.com