Home >> Editoriale >> Top 5 schimbari dramatice in viata planetei

Top 5 schimbari dramatice in viata planetei

La nivel global se observa o crestere a implicarii oamenilor in proiecte de mediu, in gasirea de solutii care sa le ofere acestora un trai la standardele actuale dar respectand in aceasi timp si resursele zonei in care locuiesc. Oamenii incep sa inteleaga faptul ca actiunile sau inactiunile lor au efect asupra mediului in care traiesc, ca nu mai este suficient sa construiasca sau sa cumpere produse, ci acestea trebuie facute intr-un mod care sa aiba cat mai putin impact asupra resurselor existente.

Sunt pasi timizi si mai este inca mult pana se va ajunge la un mod de viata, dar primii pasi au fost facuti si viitorul s-ar putea dovedi mai putin sumbru decat o indica urmatoarele situatii:

Poluarea aerului

Nu este o problema noua dar incepe sa fie simtita, in special in zone unde poluarea depaseste cu mult limitele admise. China este data exemplu de cele mai multe ori pentru ca aici smogul depaseste orice limita posibila si solutiile aplicate pana in acest moment nu par sa aiba efect. Cresterea numarului de masini pe sosele, dependenta de centralele alimentate cu carbuni duc la probleme majore de sanatate. Progresul tehnologic pare sa fie de neoprit dar in acelasi timp, nu suficient de mare pentru a opri aceasta situatie.

Poluarea apelor

Problema incepe pe uscat, cu rezidurile din diverse surse, plastic, scurgerile de ulei si materiale chimice, care pana la urma ajung (mare parte din ele) direct in apa. Daca in unele orase exista statii de epurare care filtreaza si retin aceste reziduri toxice, in foarte multe alte zone nu exista aceasta optiune, sau este partiala (ex Bucuresti care filtreaza doar 10% din reziduri, restul ajungand in apa). Si daca avem impresia ca nu ne afecteaza, sa ne gandim ca apa este folosita pentru irigatii, pestii inoata in aceasta apa, animalele se ineaca cu aceste reziduri, inotam in aceasta apa. Si nu in ultimul rand, bem aceasta apa, iar resursele de apa dulce la nivel global sunt de doar 1% din toata apa existenta pe Pamant.

Schimbarea climei

In ultima suta de ani, temperatura globului a crescut cu 1.4 grade Celsius. Chiar daca acum nu pare o valoare mare, dar cresterea temperaturii duce la schimbari in tiparul fenomenelor meteorologice. Seceta, incendii forestiere, uragane, valuri de caldura, furtuni de zapada si tornade sunt doar cateva exemple despre ce inseamna cresterea temperaturii la nivel global. Evenimente de acest fel tot au avut loc in lume si impactul lor asupra omenirii este mare, atat ca pierderi financiare dar mai ales, ca pierderi de vieti umane. Animalele la randul lor sunt amenintate de aceste schimbari si daca probabil in lipsa omului, natura si-ar fi urmat cursul, impactul omenirii asupra mediului face ca multe animale sa nu mai aiba sanse de supravietuire.

Combustibili fosili

Ce au in comun calculatorul tau, telefonul, guma de sters, camera foto, aspirina, rujul de buze, umerasele si unele din hainele tale? Toate sunt facute din petrol brut. Si acestea sunt doar o mica parte din produsele care folosesc acest material. Impreuna cu carbunele si gazele naturale, reprezinta resurse energetice non-regenerabile care au un impact extrem asupra vietii umane si asupra mediului. Gasirea unor solutii alternative de energie care sa suplineasca in intregime acesti combustibili fosili este deja o cursa intre companiile de specialitate si poate cu ajutorul lor, diverse schimbari climaterice vor reveni in valorile normale.

Cresterea populatiei

In decursul a 15 de ani de zile, populatia planetei a crescut cu aproape un miliard de locuitori. Peste inca zece ani, populatia planetei va creste cu inca un miliard de locuitori. Inovatiile tehnologice, in medicina, reducerea mortalitatii infantile, razboaie mai putine, toate acestea duc la cresterea numarului de locuitori. In timp ce toate acestea sunt realizari exceptionale pentru omenire, pe de alta parte oamenii au un impact din ce in ce mai mare asupra mediului care trebuie sa sustina toata aceasta populatie.

– Despaduririle au atins cote extreme in cautarea de teren necesar pentru culturile agricole. Asta duce la cresterea gazelor de sera care nu mai sunt retinute de paduri.

– Disparitia speciilor de animale. Multe animale dispar pentru ca le dispare habitatul.

– Secarea resurselor locale, atat din punct de vedere al cultivarii excesive si folosirii de materiale chimice, cat si a resurselor de apa necesare.

– Cresterea cantitatii de deseuri care nu au unde sa fie depozitate si sunt aruncate in mediu.

Toate aceste probleme sunt doar varful aisbergului in ceea ce priveste schimbarile prin care trece planeta noastra. Din fericire, exista si a doua sansa, daca acceptam sa ne schimbam mentalitatea si stilul de viata inainte de a fi prea tarziu.

Booking.com

Check Also

Copilul tau este dependet de tehnologie?

Folosirea tehnologiei actuale de catre copii starneste dezbateri aprinse online si offline. Daca tehnologia este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com