Home >> Energie >> Turbinele urbane pot genera jumatate din energia necesara unei case

Turbinele urbane pot genera jumatate din energia necesara unei case

Turbinele eoliene de mici dimensiuni folosite pentru zonele rezidentiale si urbane au fost mult timp in urma fermelor de turbine instalate in afara oraselor. Puterea generata de aceste turbine urbane era prea mica pentru a se investi in ele iar zgomotul produs era de multe ori prea mare pentru o casa.

O companie olandeza nou infiintata numita The Archimedes lucreaza la o solutie care sa rezolve aceste doua probleme si sa creeze o noua clasa de turbine de mici dimensiuni, care sa fie aproape silentioase si sa genereze suficienta energie folosind vantul. Compania spune ca turbina Liam F1 poate genera 1500 KW pe an la o viteza a vantului de 5 m/s, energie suficienta pentru a acoperi jumatate din necesarul unei case. Daca turbina este folosita impreuna cu panouri solare instalate pe acoperis, atunci casa ar putea fi independenta eneergetic.

Formatul turbinei este sub forma unei cochilii de melc Nautilus si permite miscarea acestuia pe directia vantului pentru a captura cat mai multa energie, fara a produce un zgomot prea mare. Inventatorul turbinei, Marinus Mieremet, spune ca puterea generata este de aproape 80% din energia maxima care poate fi preluata prin vant.

“La modul general, exista o diferenta de presiune intre partea frontala si cea din spate a unei turbine. Nu este si cazul cu Liam F1. Diferenta de presiune este creata de formatul spiralat al lamelor, ceea ce duce la performante mai bune. Chiar daca vantul sufla intr-un unghi de 60 de grade in rotor, tot se va invarti. Nu este nevoie de soft scump: datorita formei conice, turbina se va pozitiona singura pe directia optima a vantului. Si pentru ca turbina intampina rezistenta minina, este practic silentioasa.” spune Mieremet.

 

Via Treehugger

Booking.com

Check Also

Top energii alternative pentru viitor

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca sursele actuale de petrol, gaze si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com