Home >> Energie >> Turcia foloseste fisticul pentru a incalzi locuintele

Turcia foloseste fisticul pentru a incalzi locuintele

Fisticul este deja un ingredient cheie in baklavaua turceasca, dar turcii au gasit un nou mod de a exploata acest fruct cunoscut sub numele de „aur verde”, prin utilizarea cojilor pentru a incalzi un nou eco-oras.

Oficialii turci examineaza planurile de constructie a primului oras ecologic din tara care va alimenta cu caldura atat cladiri publice si private prin arderea cojilor de fistic. Si ce locatie ar putea fi mai buna pentru acest proiect decat Gaziantep—regiunea din sud-estul Turciei in apropiere cu granita siriana, unde se produc mii de tone de fistic in fiecare an. „Potentialul Gaziantep in producerea de fistic este cunoscut pretutindeni, la fel ca si cantitatea considerabila de coji de fistic ramase” spune Seda Muftuoglu Gulec, o experta pentru energia verde din cadrul municipalitatii.

„Avem in plan sa obtinem biogaz, un fel de energie regenerabila, din arderea cojilor de fistic. Credem ca orasul ecologic poate fi incalzit prin arderea acestor coji pentru ca atunci cand se planifica un sistem prietenos cu mediul, se verifica intai resursele locale existente” a spus aceasta.

Noul oras ce va fi incalzit de cojile de fistic acopera o zona de 3200 de hectare si case in care locuiesc peste 200.000 de oameni. Va fi localizat la 11 km de capitala provinciei cu acelasi nume. Daca proiectul va reusi, cojile de fistic considerate deseuri pana acum ar putea deveni o noua forma de energie. Turcia este unul din cei mai mari producatori de fistic din lume, impreuna cu Iranul, Statele Unite si Siria, conform datelor Natiunilor Unite pentru alimentatie. Anul trecut, Turcia a exportat 6800 tone de fistic, generand venitori de aproape 57 milioane euro, in crestere de la 4000 de tone in 2010. Doar din Gaziantep s-au exportat peste 4000 de tone.

Un proiect-pilot pentru noul oraș va rula pentru inceput intr-o mică zona de 55 de hectare, inainte de a fi extins la nivelul intregului oras daca se va dovedi un succes.

Booking.com

Check Also

Stocarea de energie in rezervoare de sare ar putea fi solutia pentru bateriile de mare densitate

Alphabet, compania mamă a Google, are o divizie experimentală numita X care se concentrează pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + sixteen =

Booking.com