Home >> Turism >> Turismul de iarna

Turismul de iarna

Potentialul turistic al Romanei permite promovarea turismului pe tot parcusul anului, prin peisajele spectaculoase si conditiile climatice favorabile. Iarna este o perioada foarte aglomerata pentru statiunile montane unde turistii dispun de hoteluri moderne, pensiuni, restaurante pentru cazare iar pentru divertisment au la dispozitie partii si instalatii pentru sporturile de iarna. La sfarsitul lui 2013, in Romania existau aproape 1500  de hoteluri, pensiuni, hanuri, cabane, campinguri etc care ofereau impreuna peste 15.800 de locuri de cazare in care se pot caza de-a lungul unui an peste 5 milioane de turisti.

Pe langa destinatiile interne pentru sezonul de iarna, romanii prefera si alte tari, cu precadere Austria. Din peste 140.000 de romani care viziteaza aceasta tara, cei pasionati de ski in Austria aleg zone precum Kaprun, Ischgl si Gastein, iar cei care merg pentru a vizita aceasta tara prefera Viena , Tirolul si Landul Salzburg.

In Romania, comparativ cu sezonul 2012/2013, numarul turistilor care vin sa isi petreaca vacanta de iarna in tara este relativ mic din cauza numarului redus de partii existente si a facilitatilor oferite de acestea. Zonele de schi s-au concentrat in Bucovina, Maramures si Valea Prahovei si Brasov, dar ca intindere, sunt foarte mici. Adunate, toate partiile de schi din Romania nu sunt nici cat o statiune din Austria.

Asta si pentru ca investitiile in zona sunt foarte mici, comparativ cu alte tari si in mod special, cu Austria, unde se investesc sute de milioane de euro in infrastructura, in instalatii nocturne, scoli de schi, unitati de cazare etc. Spre comparatie, partiile din Austria depasesc 22.000 de km dispuse in aproape 800 de statiuni montane.

Exista insa turisti care prefera circuite turistice ce implica vizite in mai multe locatii si activitati diverse, circuite achizionate prin intermediul agentiilor de turism. In oferta agentiilor se gaseste o gama larga de pachete turistice pentru destinatii pe toate continentele si pentru toate bugetele. Achizitia acestor pachete turistice din timp poate aduce economii importante in buget, iar in ofertele agentiilor si site-urilor de profil cum ar fi Cocktail Holidays se gasesc programe special create pentru diverse categorii de varsta si pentru diverse destinatii.

La nivelul Uniunii Europene, comparand cifrele lunare pentru sezonul de iarna 2013-2014 cu aceeasi perioada a anului precedent, au fost achizionate locuri de cazare pentru 15,4 milioane nopti, in crestere cu 2.9%. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in Grecia si Bugaria si cea mai mica in Cipru. Totusi, destinatiile preferate pentru sezonul de iarna raman Spania, Italia si Austria care au atras peste jumatate din numarul turistilor din tarile Uniunii Europene.

Booking.com

Check Also

Cu familia in vacanta

Mai este putin pana la inceperea sezonului estival si multi dintre noi si-au facut deja …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com