Home >> Tehnologie >> Un progres major pentru inteligenta artificiala: un calculator trece de testul Turing

Un progres major pentru inteligenta artificiala: un calculator trece de testul Turing

Testul Turing este un experiment din domeniul Inteligentei Artificiale care isi propune sa dea răspuns la intrebarea daca „Pot (sau vor putea) masinile sa gandeasca?”. Testul a fost conceput de matematicianul si informaticianul britanic Alan Turing in 1950. Practic e vorba de calculatoare care pot fi programate astfel incat sa se comporte mai mult sau mai putin asemanator oamenilor, prin faptul ca accepta intrebari formulate intr-un limbaj natural (nu de programare) si dau raspunsuri mai mult sau mai putin rezonabile.

Un computer a reusit sa pacalească o multime de cercetatori sa creada ca era un baiat in varsta de 13 ani pe nume Eugene Goostman din Odessa, Ucraina. Pentru a trece testul Turing, un calculator avea nevoie sa „pacaleasca” 30% dintre membrii umani ai juriului intr-o discutie text de cinci minute, reusind ceea ce niciun calculator nu a mai facut pana acum.

„Eugene” a fost creat de o echipa din Rusia si a trecut cu putin fata de baremul pentru testul organizat de University of Reading, cu un procent de 33%. Trebuie notat ca masina a pretins ca este un copil de 13 ani pentru care engleza este a doua limbă nu il face pe acesta sa fie Hal 9000, deci raspunsurile au fost date intr-o engleza folosita de o „persoana” care nu este vorbitor nativ.

“I feel about beating the turing test in quite convenient way. Nothing original,” („Simt despre faptul ca am invins testul Turing intr-un mod chiar convenabil. Nimic original”) a „spus” Goostman, cand a fost intrebat cum se simte dupa acest succes.

„Ideea noastra principala a fost  ca el sa spuna ca stie tot, dar la varsta lui este clar ca nu le stie pe toate” a spus Vladimir Veselov, unul din creatorii programului. „Am petrecut mult timp dezvoltand caracterul sau pentru a-l face sa para o persoana cu o personalitate credibila.”

Este un moment important privind Inteligenta Artificiala si criticile au aparut imediat in privinta implicatiilor. „Existenta unui calcuator care poate pacali oamenii sa creada ca cineva, sau chiar ceva, este o persoana in care avem incredere este un apel de trezire in privinta criminalitatii cibernetice,” a spus Kevin Warwick, un profesor invitat la test.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


twenty + sixteen =

Booking.com