Home >> Editoriale >> Unde au disparut padurile din Romania?

Unde au disparut padurile din Romania?

Problema defrisarilor ilegale este vizibila la nivel national. Putine sunt zonele din tara care au scapat neatinse de furia drujbelor. Printre judetele „fruntase” cu cele mai mari defrisari sunt Alba, Cluj, Maramures, Suceava, Bihor, Arges si Vrancea.

Probleme incep sa apara si in judetele Giurgiu si Dolj, unde suprafetele taiate sunt intre 6% si 10%, dar pentru ca suprafata forestiera este mai mica, se poate considera deja ca fiind o problema.

In primele 6 luni ale anului s-au taiat circa 179.950 de metri cubi de lemn, ceea ce a dus la un prejudiciu material de aproximativ 8,9 milioane de euro. Problema nu o reprezinta doar sumele nedeclarate ci regenerarea padurilor, pentru ca vor trece zeci si chiar sute de ani pana vom ajunge sa avem din nou suprafata impadurita ca acum 20 de ani.

„Rata taierilor necontrolate de padure este de două ori mai mare decat cea a regenerarilor nationale sau a plantarilor prin finantarile de la buget, conform datelor pe care le avem. De aceea, noi, din această toamna, vom incepe un program masiv de impadurire. 40 de milioane de lei avem in fondurile de ameliorare, pe care ii vom folosi pentru impaduriri”, a spus ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga.

„Lucram la strategia pentru impădurirea terenurilor degradate, pentru impadurirea Luncii Dunarii, crearea de perdele forestiere în Lunca Dunarii, pentru refacerea coridoarelor forestiere de-a lungul cursurilor de apa si pentru impadurirea versantilor pentru reducerea riscului la inundatii. In acest an, ne-am confruntat cu scurgeri de pe versanti. Cauza acestor scurgeri rapide este si lipsa padurilor in acea zona.”, a mai spus ministrul.

Care este motivul acestui val de defrisari? Este romanul dependent de padure? Nu iubim natura? Din pacate, este un cumul de factori, dar se pare ca totul se rezuma la bani.

Legea 247  a obligat Regia Nationala a Padurilor să pună la dispoziţia proprietarilor 998.000 de hectare de padure, fara sa aiba, in cea mai mare parte, delimitata suprafata unde trebuia să fie pusa in posesie acesta pădure. Evident, asta a dus la o serie de litigii. In acest moment sunt peste 3000 de cazuri in instanta, unde urmasii fostilor proprietari au adus diverse documente, unele scrise si inainte de primul razboi mondial.

Curtea de Conturi arata ca volumul total al taierilor ilegale din fondul forestier în perioada 1990 – 2011, atat din fondul de stat cat si privat, depaseste suprafata de 366.000 de hectare. Mai exact, in România s-au taiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn.

„Asta inseamnă că Romania a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza taierilor ilegale. Efectele le vedem. Inundatiile sunt efectele acestor taieri ilegale”, a declarat ministrul Lucia Varga.

Prin noul Cod Silvic, ministrul anunta salvarea pădurilor.  Se dorește „exploatarea ratională a padurilor, apoi inasprirea pedepselor pentru furtul de lemne, gestionarea eficientă si durabila a micilor proprietati si descurajarea exportului”. Ministrul mai spune ca pentru furtul de lemne se va aplica acceasi lege ca pentru orice furt.

Asociatiile de mediu sunt si ele multumite: „„Am avut o lista foarte bine fundamentata pe articole, ce ar face diferenta intre codul existent si propunerea facuta. Dacă ramane cum este acum e bine. Deocamdata, Ministerul a preluat 95% din punctele noastre. Tot ce tine de buna gospodarire a pădurilor in Romania pe termen lung, toate propunerile noastre au fost incorporate. ”

 

Via Yahoo News

Booking.com

Check Also

China a inchis mii de fabrici care nu respectau standardele de poluare

China se află intr-un „război” total cu poluatorii care nu respectă standardele privind emisiile, închizând …

One comment

  1. Daca ei au drujbe, localnicii nu au topoare ?????????????? Atentie, in acest caz topoarele NU se vor folosi la defrisari…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com