Home >> Turism >> Unde calatoresc romanii

Unde calatoresc romanii

Romanilor le place sa calatoreasca. O spun statisticile care indica faptul ca romanii au făcut peste 4.5 milioane de calatorii in tari aflate in topul preferintelor: Bulgaria, Ungaria, Italia, Turcia, Austria, Marea Britanie, Grecia, Germania, Franta si Croatia. In proportie de peste 98%, romanii calatoresc in Europa, avand cateva destinatii predilecte, cu precadere in interiorul tarii sau daca e vorba de calatorii externe, destinatiile sunt relativ aproape de casa.

Motivele calatoriilor variaza de la calatorii de afaceri, vizite la prieteni sau rude, cumparaturi sau ca achizionarea unor  bilete concerte in strainatate pentru a vedea formatiile preferate, imbinand astfel calatoriile cu pasiunea pentru muzica. Agentiile se intrec in oferte turistice pentru romani (au aparut inclusiv oferte revelion 2014), iar in topuri sunt ofertele pentru Grecia, Turcia si Spania. Pentru aceste destinatii, romanii cheltuie in medie 350-400 de euro de  persoana.

Bulgaria este alta tara frecvent vizitata de romani (peste 1.4 milioane turisti romani), chiar daca sejurul nu depaseste de cele mai multe ori doua nopti. Bulgaria este atractivă pentru romani datorita accesului facil si faptul ca se ajunge repede masina in special din Bucuresti, iar preturile sunt mult mai accesibile decat pe litoralul romanesc. Hotelurile bulgaresti pregatesc oferte speciale mai ales pentru sejururi mai mari de patru nopţi. Week-end-urile in statiunile bulgaresti sunt la preturi avantajoase si nu se vand la tarife de receptie, pentru a se stimula sejururile de lunga durata.

Pentru vestul tarii si cu precadere zona de frontiera, Ungaria este destinatia preferata de turistii romani, unde peste 1 milion de romani si-au petrecut intre 1 si 4 nopti acolo, de multe ori fiind o destinatie de tranzit in drum spre Austria pentru cei care merg la schi sau cumparaturi la Parndorf, sau locatia de unde se ia avionul catre destinatii internationale. De asemena, sunt cetatenii romani de etnie maghiara care merg in concediu in Ungaria impreună cu rudele sau prietenii de acolo.

O alta destinatie preferata de romani este Italia, care atrage destul de multi romani atat iarna in statiunile de schii, dar mai ales vara, in statiunile de pe litoral, Caorle, Bibione, Lido di Jesolo sau Rimini . Cand e vorba insa de litoral, Turcia este o destinatie aleasa de romani poate si pentru calitatea şi complexitatea serviciilor all inclusive oferite de acestia. Este destinatia care se pretează foarte bine pentru vacantele de odihna şi refacere, petrecute de grupuri de familii cu copii sau tineri in luna de miere. Nu lipseste din oferta Grecia, care ofera litoraluri de top la preturi accesibile romanilor, plusand cu locatii turistice care merita vizitate.

Pe unde mai merg romanii? Germania, care atrage turisti la diverse festivaluri, expozitii, parcuri tematice si tehnice dar si cei care au interese economice şi de business sau sunt in tranzit catre alte destinatii. Romanii mai merg si in Franta, avand in topul destinatiilor Parisul, Disneyland-ul, circuitele care includ Paris si Valea Loarei, dar si Coasta de Azur. De asemenea, romanii viziteaza Cehia, in special Praga si Karlovy Vary, Croatia, si Marea Britanie,  in special Londra .

Destinatia preferata a romanilor ramane insa Romania. Circa 74% din calatorii sunt facute in interiorul tarii. Aici sunt incluse si vizitele la rude, parinti si prieteni, dar si drumuri catre destinatii turistice pe tot cuprinsul tarii. Din totalul turistilor care au plecat in excursii, ponderea cea mai mare a fost reprezentată de persoanele cu varsta cuprinsa intre 25-44 ani, respectiv 44,3%, urmata de grupele 45-64 ani (29,9%), 15-24 de ani (14,2%) si 65 de ani si peste (11,6%).

In functie de sezon, se observa o deplasare a romanilor catre anumite destinatii, vara catre mare (inclusiv Delta) si munte iar iarna catre munte. Lunile cu cele mai multe calatorii sunt Ianuarie, Aprilie (in special la rude si prieteni), Iunie, Iulie, August si Decembrie. Cele mai multe cazari sunt la rude si prieteni, urmate de cazarile la hoteluri pentru o perioada de 1-3 nopti.

Booking.com

Check Also

De ce e bine sa mergem in vacanta?

Vacantele aduc beneficii nu doar celor care promoveaza cat si celor care isi aloca o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


five × 3 =

Booking.com