Home >> Mediu >> Unele drumuri inghetate din Alaska s-au transformat in rauri

Unele drumuri inghetate din Alaska s-au transformat in rauri

In timp ce o parte a Statelor Unite se lupta cu furtuni de zapada, unele drumuri din Alaska acoperite de zapada au devenit adevarate rauri. Motivul este legat de topirea zapezilor din cauza temperaturilor inalte, cu peste 22°C peste temperatura normala din luna Ianuarie. Este un record pentru aceasta zona, fiind cea mai mare temperatura inregistrata vreodata la jumatatea lunii ianuarie.

Temperaturile mari sunt un dezastru in aceasta zona, fortand oprirea competitiilor de schi din zona. Mai mult, celebra cursa pentru anul 2014, Yukon Quest Sled Dog a pornit din centrul orasului Fairbanks in loc sa inceapa din locatia istorica de la malul raului, asta pentru ca gheata era atat de subtire incat risca sa se rupa.

Pentru a ne face o idee despre cat de cald a fost in Alaska in acea perioada, NASA a publicat o harta a temperaturilor inregistrate intre 23 si 30 ianuarie. Bazandu-se pe datele primite de la sateliti, harta arata o zona rosie care se raspandeste peste tot in regiune. Zonele cu alb au fost deasupra mediei in timp ce zonele cu albastru au fost chiar mai reci decat temperatura normala pentru aceasta data.

 

O alta imagine ne arata disparitia majora a zapezii in doar doua saptamani:

 

Care a fost motivul pentru aceaste temperaturi ridicate? Conform NASA, un strat persisten de inalta presiune de pe coasta Pacificului a alimentat schimbul de caldura, trimitand aerul cald si furtunile catre Alaska in loc sa ajunga in California unde se opresc de obicei.

Pe langa celelalte probleme, caldura a avut un efect mare asupra stratului de gheata depozitat pe munti. O serie de avalanse s-au declansat in acea perioada, cea mai puternica dintre avalanse reusind sa acopere autostrada Richardson cu un strat de peste 30 de metri inaltime. Blocajul s-a intins pe suprafata de sute de metri a blocat accesul catre portul Valdez, unde locuiesc circa 4000 de oameni.

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


two × one =

Booking.com