Home >> Editoriale >> Urbanizarea globala, noul trend al omenirii

Urbanizarea globala, noul trend al omenirii

Urbanizarea, tranzitia demografica din mediul rural in cel urban, este asociata cu trecerea de la o economie bazata pe agricultura la industrializarea si tehnologizarea productiei si oferirea de servicii adiacente.

Astazi, pentru prima data in istoria omenirii, majoritatea populatiei lumii traieste intr-un oras iar procentul orasenilor continua sa creasca. In urma cu o suta de ani, 2 din 10 oameni traiau intr-o zona urbana. In 1990, aproape 40% din populatia la nivel mondial traia in orase, iar incepand cu 2010 mai mult de jumatate din oameni traiesc intr-o zona urbana.

Pana in 2030, 6 din 10 persoane vor trai in orase iar valoarea va creste la 7 din 10 persoane pana in 2050. In prezent, aproximativ jumatate din totalul locuitorilor din mediul urban traiesc in orase cu 100-500.000 de locuitori si mai putin de 10% dintre oameni din mediul urban locuiesc in metropole, orase cu peste 10 milioane de locuitori.

La nivel global, cresterea urbana a atins apogeul in anii 1950, cu o expansiune a populatiei de peste 3% pe an. Astazi, numarul de locuitori din mediul urban este in crestere cu aproape 60 milioane de locuitori in fiecare an. Populatia urbana la nivel mondial va creste cu aproximativ 1.5% pe an intre 2030-2050. Se va ajunge astfel aproape la o dublare a numarului de locuitori fata de valorile actuale, in crestere de la aproximativ 3.4 miliarde de locuitori in 2009 la 6.4 miliarde in 2050.

Aproape toata cresterea populatiei urbane in urmatorii 30 de ani va avea loc in orase din tari in curs de dezvoltare. In aceste orase, intre 1995 si 2005 populatia a crescut in medie cu 1.2 milioane de locuitori pe saptamana sau aproximativ 165.000 de oameni in fiecare zi.  Incepand cu jumatatea acestui secol, se estimeaza ca valoarea celor care vor veni in aceste orase va creste de la 2.5 miliarde in 2009 la 5.2 miliarde in 2050. Cu toate acestea, in medie, rata de creștere a populației urbane este in scadere in tarile in curs de dezvoltare, de la valori de 4% in perioada 1950-1975 la circa 1.5% pe an in perioada 2030-2050.

In tarile dezvoltate, populatia urbana este de asteptat sa ramana in mare parte neschimbata in urmatoarele doua decenii, cu o mica crestere de la circa 920 milioane de oameni la putin peste 1 miliard pana in 2025. In acest tari, imigratia (legala si ilegala) va reprezenta mai mult de doua treimi din aceasta crestere. Fara aceasta imigratie, populatia urbana din acest tari ar fi probabil in declin sau va ramane la valori statice.

In 2014, populatia urbana la nivel global a atins 3.88 miliarde de locuitori reprezentand 54% din populatia lumii, in crestere cu 1 miliard de locuitori fata de anii 2000. Odata cu aceasta crestere, apar si probleme legate de sanatatea populatiei, de conditiile de viata, de trafic etc. Statisticile actuale indica faptul ca doar 78 de tari din intreaga lume au capacitatea de a administra inegalitatile in materie de sanatate a locuitorilor oraselor in timp ce 828 de milioane de oameni traiesc in conditii precare de viata in orase.

Romania are cel mai mic procent de populatie urbana, doar 11% din cele peste 19 milioane de locuitori ai tarii traind in zone considerate urbane, potrivit noii tipologii ai Comisiei Europene, aplicate de Eurostat. Cu exceptia Irlandei, Lituaniei si Letoniei, unde populatia urbana a scazut, in toate celelalte statele membre UE numarul locuitorilor de la orase a crescut. In Romania, populatia urbana a crescut cu 2,5 la 1000 de locuitori, in timp ce cea rurala a scazut cu 3.6 la 1000 de locuitori.

Urbanizarea Romaniei este din pacate un proces foarte lent. Din 1990 pana in 2011, gradul de urbanizare al Romaniei a crescut cu doar 0,6% – de la 54,3% la 1 iulie 1990 la 54,9% la 1 iulie 2011. Care sunt motivele acestei stagnari si de ce romanii nu locuiesc in mediul urban?

O explicatie ar putea fi numarul mare de proprietari din Romania. Circa 90% din romani stau in locuinte proprietate personala, multe dintre ele aflate in mediul rural sau in apropierea oraselor, dar fara a fi incluse in orase. Este si cazul noilor cartiere de locuinte care s-au dezvoltat in jurul marilor orase dar ca si adresa de domiciliu nu apare numele orasului ci al zonei unde s-a construit, desi practic distanta este foarte mica iar orasul ar putea ingloba acele zone.

Exista de asemenea un numar mare de oameni care desi lucreaza in orase, au locuinta in mediul rural. Exista romani care locuiesc de ani buni in alte tari dar inca mai au o casa la tara. Problema principala o reprezinta insa nivelul de trai, lipsa investitiilor pentru a atrage un nou val de populatie din mediul rural. Daca inainte de 1990 se miza pe industrializarea tarii si aducerea oamenilor la orase, astazi in orase nu mai exista locuri unde se poate sta, nici prea multe locuri unde se poate construi la un pret acceptabil. Pretul in crestere al locuintelor in orase ii face pe multi romani sa renunte la a mai veni in orase si sa ramana in zonele rurale, devenind doar forta de munca pentru orase.

Booking.com

Check Also

Copilul tau este dependet de tehnologie?

Folosirea tehnologiei actuale de catre copii starneste dezbateri aprinse online si offline. Daca tehnologia este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com