Home >> Energie >> Utilizarea generatoarelor electrice

Utilizarea generatoarelor electrice

Productia de energie electrica este procesul de generare a energiei electrice din alte surse de energie primara. Principiile fundamentale prin care energia electrica poate fi produsa au fost descoperite la inceputul anilor 1800 de catre britanicul Michael Faraday.

Electricitatea este de obicei generata in statii electrice folosind generatoare electrice electromecanice, prin folosirea unor surse diverse de energie primara precum combustibil fosil, fisiune nucleara, apa, vant, energie solara, geotermala etc.

In productia de energie electrica, un generator este un dispozitiv care transforma energia mecanica in energie electrica pentru a fi utilizata intr-un circuit extern. Sursa de energie mecanică poate varia foarte mult de la actiune umana prin intoarcerea unei manivele pana la un motor cu ardere interna (vezi generatoare de curent Pramac sau generatoare de curent Endress). Generatoare furnizeaza aproape toată puterea pentru retelele de energie electrica existente in acest moment.

Pentru ca energia electrica este folosita aproape pretutindeni in lume, achizia unui generator electric este indicata in zone unde sunt probleme cu furnizarea energiei electrice sau acolo unde generatorul devine sursa secundara de energie electrica. Azi se pot achiziona si generatoare online, avand posibilitatea de a alege dintr-o gama larga de produse cu diverse surse primare de energie.

Conversia inversa a energiei electrice in energie mecanică se face de catre un motor electric ceea ce duce la similaritati intre generatoare si motoare. Multe motoare pot fi actionate mecanic pentru a genera electricitate (vezi exemplul masinilor hibrid) astfel incat pot deveni generatoare de energie electrica.

Generatoare electromagnetice se incadreaza in doua categorii: dinamuri și alternatoare. Dinamurile genereaza curent direct, de obicei cu fluctuatii ale curentului si/sau voltajului folosind un comutator, in timp ce alternatoarele genereaza curent alternativ, ce poate fi rectificat la valorile dorite de catre un alt sistem extern sau intern.

Multe surse de energie regenerabila isi concentreaza eforturile in incercarea de a prelua energia mecanica oferita de natura (eoliana, maree) pentru a produce electricitate. Pentru ca energia generata de sursele de energie alternativa fluctueaza, se utilizeaza generatoare standard care prin diverse procese stabilizeaza frecventa si voltajul energiei primite.  Noile modele de generatoare sunt folosite astazi in diverse aplicatii care necesita o frecventa constanta a energiei create, precum turbinele de vant sau alte surse de energie alternativa.

Booking.com

Check Also

Top energii alternative pentru viitor

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca sursele actuale de petrol, gaze si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com