Home >> Tehnologie >> Viitorul imprimantelor este 3D

Viitorul imprimantelor este 3D

Va aduceti aminte de primele imprimante? De zgomotul facut de acestea si viteza cu care lucrau? Nu e de mirare ca tehnologia a trebuit sa evolueze..si a facut-o chiar bine, e suficient sa ne uitam la o imprimanta cu laser. Spre deosebire de imprimantele cu cerneala, cele cu laser folosesc tonere umplute cu o pudra fina care este incalzita si aplicata pe foaie. In functie de numarul de pagini printate, aceste imprimante ar putea fi mai economice dpdv financiar.

Noul trend insa il reprezinta imprimantele 3D. Nu mai vrem printarea pe hartie, vrem sa creem obiecte tridimensionale la propria imprimanta. Vrem sa aducem la viata acel replicator din Star Trek. Imaginati-va ca veti printa acasa aproape orice, de la mancare pana la piese pentru masina. Poate „printa” in plastic, metal, nylon, ceara si sute de alte materiale cu un nivel de detaliu foarte mare, de ordinul micronilor. Poate fi folosita pentru a printa figurine sau prototipuri, produse de utilizat in casa, chiar si pistoale, parti de avion, pantofi si ultima si poate cea mai importanta dintre toate, poate „printa” organe umane folosind celulele donatorului. Potentialul acestor imprimante este enorm si odata cu implicarea multor companii, se dovedeste a fi si foarte profitabil.

Dat fiind versatilitatea acestora, este o piata cu un potential foarte mare de crestere iar preturile incep sa scada, azi o imprimanta 3D poate costa sub 1000 USD. Imprimantele 3D muta fabricarea lucrurilor din zona fabricilor in casa posesorului. Din punct de vedere economic, asta inseamna ca pentru ca o piesa sa fie produsa este nevoie de mult mai putin efort economic si logistic. Cu alte cuvinte, nu e nevoie ca piesa respectiva sa fie adusa din..China de exemplu, ci poate fi fabricata local, la costuri mult mai mici si mult mai rapid.

Exista si varianta in care putem printa la magazinul din colt sau trimite informatia pe unul din site-urile de pe internet si produsul sa fie livrat acasa. Este daca vreti, versiunea noua a magazinelor de developat poze, doar ca acum produsul este 3D.

Tehnologia este inca la inceput si mai sunt multe de facut. Totusi, potentialul este demonstrat si de dorinta NASA de a avea o imprimanta 3D pe statia orbitala. Acolo unde exista interes, exista si implicare. Peste 10 ani, imprimantele 3D vor fi la fel de obisnuite ca si imprimantele actuale. Si doar viitorul ne poate spune ce vom putea printa.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com