Home >> Tehnologie >> Zero si unu

Zero si unu

Industria IT se confruntă cu cereri constante de a oferi acces mai rapid la continut si de a reduce consumul de energie, in paralel cu oferirea de noi facilitati, cu miniaturizarea componentelor si reducerea pretului. In fiecare zi se descopera modalitati noi si inovatoare de a rezolva problemele existente sau solutii noi pentru solicitarile actuale. Dar pentru ca vorbim de IT, orice descoperire este noua pentru o durata foarte scurta, facand acest segment de piata  sa fie foarte dinamic.

Si este de inteles, pana la urma, ceea ce reprezinta domeniul IT isi face simtita prezenta peste tot. Ca vorbim de laptopuri, desktopuri, tablete, phablet, ceasuri inteligente si orice alta variatie, de programe de calculator, de consultanta, securitate, toate acestea au devenit parte din viata noastra. Si poate ca nu mai dam importanta calculatorului de pe birou, dar configuratia lui actuala depaseste capacitatea aliatilor din al doilea razboi mondial. Banalul calculator de birou este mai puternic decat calculatorul care a trimis oameni pe Luna. Ce sa mai spunem de telefonul mobil, care ofera facilitati despre care nu se vorbea decat in filmele SF.

In 1965, co-fondatorul Intel, Gorgon E. Moore a spus ca la fiecare doi ani, se va dubla capacitatea tranzistorilor dintr-un circuit integrat, ceea ce se va numi mai tarziu legea lui Moore. Pana acum, predictia a fost adevarata si  e suficient sa ne uitam prin magazinele online pentru a ne da seama de puterea de calcul existenta in acest moment la dispozitia noastra. Mai mult, aceasta putere de calcul a inceput sa fie mobila si miniaturizata. Tendinta actuala este de a se renunta la calculatoarele desktop si a trece la sistemele laptop, care au ajuns la acelasi pret cu desktopurile si ofera cam aceleasi configuratii. O cautare pe internet dupa oferta memorie ram sau oferta cooler laptop pentru laptopul personal arata preturi apropiate sau mai mici decat cele pentru desktop.

Noul trend, in special pentru zona business,  il reprezinta laptopurile care devin tablete, sau tablete care sunt si laptopuri, un fel de 2 in 1. Noile sisteme de operare , miniaturizarea componentelor, noile tipuri de baterii, ecrane mult mai economice si rezistente duc la vanzari record iar trendul este in continua crestere, in timp ce calculatoarele personale pierd teren. Mai exact, anul trecut s-au vandut 76.3 milioane de tablete la nivel global, in crestere cu 28.2% fata de anul precedent, in timp ce vanzarile de PC au scazut cu 10%.

Ramane de vazut ce va insemna anul 2014 pentru industria IT. Se preconizeaza schimbari majore, jucatorii actuali isi refac strategiile si se astepta noi achizitii si exituri.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


nine − 7 =

Booking.com